To Tame a Land

Eirikov novi dnevnik - 2

Sreća prati hrabre...

Audaces fortuna iuvat, kako sam čuo u jednoj priči. Na putu se goblinima ispriječi snježna žaba, stvorenje veliko poput konja s jezikom brzine chultanskog koplja i pjegama po tijelu koje ispuštaju ledeni vjetar kojeg se ne bi posramili niti thayanski magovi. Ovdje ja vidjeh svoju priliku, i dok su se goblini borili sa snježnom nemani oslobodih se iz užadi (o, kako je popucala pred mojim moćnim mišićima) i uzeh svoju gizarmu. „Da vas sad vidimo, kad sam budan i trijezan“, pomislih. No, na moju žalost, svi su bili mrtvi, ubijeni od strane žabe i… još nekoga! Ugledah patuljka, obučenog u kože kako vitla kratkim kopljem i zapovijeda psom i medvjedom u borbi protiv žabe.

„Na čijoj se strani boriš“ uzviknuo sam, spreman na juriš.

„Kaj kak’ ti to zgleda…“

„Molim?“

„Ma proutiv goublina, vrag ti ‘ebel materj kaj si bedak jeden!“

Moj nemušti sugovornik dao mi je odgovor koji sam tražio. Udahnuo sam promrzli zrak, zatrčao se prema žabi…još četiri koraka…tri…uzdignuo sam koplje iznad glave…dva…pripremio se za skok…jedan… Ubod je bio čist i dubok, baš kako me učili. Žabino tjeleso stropoštalo se na pod. „Dobro je biti ponovo živ“ govorila mi je krv sukljajući mi u mozak i ruke koje su grčevito stiskale gizarmu, kao omča vrat obješenog. „Kunem se da neću mirovati dok ne skupim stotinu nosova goblina i njihove braće!“ zaderao sam se, opijen ponovnom slobodom pokreta koju sam osjećao.

Patuljak imena Dagna, koje sam kasnije saznao, nije bio sam. Iz obližnjeg zaklona su izašli mag po imenu Xandos i vilenjački strijelac Alvaron. Kako sam nastavio putovati s njima ne nalazim pogodnim da ih ovdje opisujem. Oni su spasili nekakvog plemića, Alexandra Duglada iz Giantspiresa i sad ga prate kući, u grad dan – dva južno.

Odlučio sam poći s njima, no ne prije nego što sam potražio svoje stvari među truplima goblina. Ustanovih da mi je oklop u izvrsnom stanju, da su moji tamničari popili pola mog felkaza i spalili mi dnevnik i štap za pecanje. Odlučih započeti novi dnevnik…

Comments

roncho

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.